jetpack tapasztalatok

Pár hete olvastam a mozilla blogban a jetpack kezdeményezésről. Anno a terminológiaszótárnak készíteni akartam egy firefox kiterjesztést. Idő hiányában ez elmaradt, így késztetést éreztem megnézni mit tud ez a jetpack. Ha tényleg gyorsan lehet vele fejleszteni akkor rögtön két legyet ütök egy csapásra. Megnézem mit tud a jetpack és elkészül a kiterjesztés.

Az egész elképzelés arra épít, hogy ha egyszer webesek használják weboldalak fejlesztésére a firefox-ot akkor miért ne lehetne webes eszközökkel firefox kiterjesztést írni? Hogy a fejlesztőnek ne kelljen teljesen új API-t megtanulni, behozták a jquery-t mint JS API, így gyorsítva meg a kezdeti lépéseket. És tényleg! A megírt minta alkalmazások alig nagyobbak pár száz sornál és azok megírásához sem kell több idő mint egy két óra. Tapasztalat, hogy egy hagyományos kiterjesztést megírni, csak a környezet kialakítása ennyi idő (fejlesztésről debuggolásról még szó se esett). A firefox felületi elemeit (fülek, értesítési funkció, állapotsor) a jetpack-en keresztül lehet elérni.

Sajnos a program még nagyon kezdeti fázisban van. Annyira, hogy az ember hol az API alul-dokumentáltságával küzd, hol azzal, hogy az adott funkcióhoz nem létezik API, hol pedig a kettővel egyszerre. Ha mindezt legyőzi, tényleg nagyszerű keretrendszerré válik. Ezek után már csak egy kérdéses rész maradt: hogy lesz a jetpack kiterjesztésből terjeszthető kiegészítő? Azt csak remélni tudom, hogy nem kell majd a felhasználókra rátukmálni a jetpack kiterjesztést ahhoz hogy futtatni lehessen az ebben megírt kiegészítőket…

Szumma szummárum a dolog tetszik! Hajrá mozilla!

One thought on “jetpack tapasztalatok

  1. Nem arról szól a fáma, hogy a következő kiadásban már a régi kiegészítő api mellett beépítve lesz ez a JetPack? Vagy én is csak reménykedem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.