frissítési tapasztalatok

Befejeződött egy kiszolgáló és egy “élesben” (értsd: mindennapi irodai felhasználásban) használt Ubuntu frissítése.
Az kiszolgáló gutsy volt és a fejlesztői szerverem. A munkáim és az erre-arra kicsapongások során sok minden felkerült a gépre így elég sok lom volt már teljesen fölöslegesen. Ez meg is bosszulta magát mert a frissítéskor a postconf scriptek által futtatott ldconfig futtatásakor teljesen véletlenszerűen elhalt. Mivel már egyébként is újra akartam telepíteni ezért a gép sorsa egy teljes újratelepítés lett. Legalább megnéztem milyen manapság egy kiszolgálót újratelepíteni. Gyorsan ment.

Az irodai gép viszont érdekesebb téma. Itt nem Gutsyról (feisty) egy lépésben frissítettem. Ez szintúgy tartogatott meglepetéseket, de nem is vártam mást, így inkább a tapasztalatokat osztanám meg.

Frissítéskor néha rákérdezett, hogy a módosult beállító fájlokkal mit kezdjen. Ezen tapasztalt debianos nem lepődik meg, hanem okosan eljár.

Néha ki kellett adni a dist-upgrade és install -f kapcsolókkal az apt-get-et. Hal Dbus párossal volt egy kis gond. De azt is meg lehet oldani.

Teljesen távoli frissítés után nem jött vissza a gép így kénytelen voltam lemenni az irodába megnézni, hogy mi történt, ahol is egy ehhez merőben hasonló sor sormintázta a képernyőt:

localhost kernel: [ 163.056000] device-mapper: table: 254:0: linear: dm-linear: Device lookup failed

Kis google után arra jutottam hogy az evms eltávolítása a megfelelő megoldás. A kernelbe gutsy alkalmával egy folt került amit az evms nem szeret. Feltehetőleg a feisty => gutsy frissítéskor ezt a programot leszedi a frissítés, viszont a feisty => hardy során nem. Rebootkor ez meg is bosszulta magát. Megoldás ilyenkor hogy frissítés után kézzel leszedjük vagy, ha elfelejtettük megtenni ezt, akkor helyreállító módban a gyökér kötet fölött készített chroot-on belül leszedjük az evms csomagot utólag.

Következő meglepetés az indítás után ért. Egyrészt lefutott az fsck ami ezúttal már szépen beleépült az uspash-ba, másrészt elindult a failsafe. Előbbinek örültem, utóbbinak már kevésbé, öröm az ürömben hibátlanul működik a failsafe elképzelés. Rögtön feltűnt, hogy nincs zárt eszközmeghajtó telepítve. Synaptics meg is mondta, hogy miért: Valami miatt a régi kernel-hez való restricted csomag volt csak feltéve. Feltettem, észlelte az nvidia drivert, telepítette a megfelelő csomagot, és újraindítás után már a rendes felbontás fogadott.

Thunderbird binárisa változott gutsy-ban, így a panelra kitett ikont cserélni kellett.

Más probléma nem volt, de holnap azért nyúzom kicsit a rendszert.
Tetszenek a grafikai változások, tetszik hogy lényegében pöccre megy a VPS (ki van kapcsolva de azért mégis, megnézem má’) és teljesen szolíd, tetszik a fsck amit fentebb említettem.
Igaz nem volt elvárás, hogy a két verzió között pöccre menjen minden de azért kíváncsi vagyok, hogy két LTS közötti frissítés hogyan zajlik. Főleg egy nagyon használt rendszeren.

Folyt. köv. Következik a feisty => hardy kiszolgáló frissítés: vserverben és sima rendszeren éles környezetben. Remélem szolidabb lesz az élménybeszámoló.
A laptopom frissítésén meg még dolgozni kell mert jelenleg 300 mega üres hely van pedig 1 giga kéne… 😮

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.