Szemétből olaj

Amikor a hatvanas években megjelent a műanyag, annak örültünk, hogy a keverőtál könnyebb lett, az abroszt nem kellett mosni, csak letörölni, s a tejesüveget nem kellett többé elmosni. Hosszú évekig csak az előnyét élveztük, s most ott állunk tanácstalanul a városok szélén magasodó szeméthelyek árnyékában. Az el nem bomló műanyag a szemétlerakókra kerülő szemétnek akár 20%-át is alkothatja. Létezik azonban olyan eljárás, amelynek során a műanyag minden kilogrammjából majdnem 1 liter olajat lehet nyerni.
Az ausztrál Ozmotech Pty Lt. által kifejlesztett TermoFuel módszer révén – amelynek alapján Japánban már hat üzem működik – közepes hőmérsékleten pirolízissel állítanak elő műanyagból olajat, 1 kilogrammból 0,95 litert. A hevítés útján keletkezett gázokat egy szabadalmaztatott kataltikus konverteren vezetik keresztül, amelynek során azok könnyű olaj frakciókká alakulnak át. Ezeket centrifugában tisztítják meg a szennyeződésektől, amelynek aránya akár 7% is lehet (nem szükséges tehát tökéletes tisztaságúnak lenniük a műanyaghulladékoknak). Az így kapott olaj szennyezőanyagoktól (pl. kéntől is) mentes, így elégetése kevésbé terheli a környezetet. A ma használatos dízelmotorokban minden további nélkül felhasználható.
Magyarország évi 104 millió tonnás összes hulladékterméséből mindössze 4-5 millió tonna a háztartási hulladék. Ennek egyes becslések szerint 20, más becslések szerint 8-12%-a lehet műanyag. Vajon mennyi olajat lehetne ebből előállítani?
Az ausztrál vállalatot Magyarországon képviselő OZMO Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Surján András szerint Magyarországon körülbelül 12 berendezés lenne üzemeltethető biztos anyagellátással, így napi 120 tonna műanyagot lehetne hasznosítani, ez évente körülbelül 40 000 000 liter olaj. (A szelektív gyűjtéssel begyűjtött műanyaghulladék 90%-ban műanyagként újrahasznosítható, csak a maradék 10%-ból lehet olajat előállítani.)
A feldolgozásnál a legtöbb műanyag felhasználható volna akkor is, ha fülddel, alumíniummal, nyomdafestékkel, olajjal stb. szennyezett. Ez azt jelenti, hogy a talajtakaró fóliák, a szivárgásgátló szalagok és egyéb mezőgazdasági műanyagok, háztartásokból kikerülő csomagolóanyagok, pohara probléma nélkül feldolgozhatók.
Amerikában egy vadonatúj módszerrel, mikrohullámú sugárzással bontják elemeire a műanyag és a gumi alkotóelemeit, gázt és olajat kapva végeredményként. A kutatók 9,1 kg használt autógumiból 4,54 liter olajat, 1 kg acélt és 3,4 kg szenet, valamit 1,42 m3 gázt nyertek. Így meg lehetne szabadulni a használt autógumi-lerakatoktól, melyek gombamód szaporodnak, és esetenként meggyulladva iszonyatos füsttengerrel árasztják el a környezetet.

forrás: képmás magazin

Elképesztő.

One thought on “Szemétből olaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.