a hacker

Ablak az Ubuntu magyar hackereinek és közösségének világára, munkájára és életére.
Ez az idézet a nemrég elindult Ubuntu Planetről származik.
Ezt olvasta egyik ismerősöm is és rögtön feltette a kérdést, hogy hogyan lehetnek az Ubuntunak hackerjei? Rögtön tudtam, hogy tévesen értelmezi a fogalmat és aztán ki is derült, hogy ez bizony így van. Szétnéztem a neten, milyen olyan rendesen összeszedett tartalmat találhatnék amit oda tudok adni olvasgatás céljából. Legnagyobb megdöbbenésemre a wikipédia magyar részlegében a szócikk pont olyan tévesen és hibásan összemos fogalmakat ahogy azt a magyar sajtó -és úgy általánosságban a média világszerte- teszi.
Elhatároztam, hogy megpróbálom kicsit összeszedni és tiszta vizet önteni a pohárba. Remélhetőleg a írás végére a kedves olvasó is tudni fogja a következő kérdésekre a választ:
– Ki az a hacker?
– Miért jó, és megtiszteltetés ha valakit hackernek nevenek?
– Kik törnek rendszereket és programokat?
– Honnan lehet megismerni a hackert?

Kis alapozás

A hacker mint fogalom az informatikában visszanyúlik abba az időbe amikor még az internet csak egyetemek és betárcsázós internettel rendelkezők kiváltsága volt. Ahhoz hogy megértsük, hogy milyen körökből kerülnek ki a hackerek érdemes beleolvasni Eric S. Raymond (ESR) Katedrális és bazár című művébe.

Mellesleg aki a linux környezetével most ismerkedik annak is hasznos olvasmány lehet a könyv maga, hiszen rálát a fejlesztési modellre és megérti azoknak a hackereknek a lelkületét, akik az operációs rendszerét összerakták.

A hacker jelleméről

ESR könyvében látható programozót így lehetne jellemezni: probléma megoldó, segítőkész, nagy tudású, lelkes szakember. A hackert mindig lázba hozza az ha egy problémával áll szembe, s rögtön a lehetséges megoldások tömkelege kezd el kavarogni a fejében. Nem okoz gondot számára ha egy új programnyelvvel kell megismerkednie, mert a programnyelv számára csak eszköz, épp úgy, ahogy az igazi művésznek sem okoz gondot az, hogy digitalizálótáblával Painter-ben, szénnel papírra, vagy akvarellel vászonra dolgozik. Ezek mind csak eszközök, a művészet -problémamegoldás- a fejben történik. Persze elmélyülni csak egyféle technológiában lehet igazán.
A hacker megosztja eszközeit és a problémák megoldását szabadon hozzáférhetővé teszi.
Előszeretettel használják a hacker jelzőt csak az informatikában, de ha megnézzük akkor a nagy tudású, segítőkész probléma megoldó -egyedi megoldást alkotó- embereket az élet bármely területéről össze lehet szedni. Kezdve a művészeteken, át a pénzügyi vagy éppenséggel orvosi szakterületeken. Pár példa:
Egyik jó példám egy gitár virtuóz, Eric Mongrain aki köztudatba hozta (feltalálta?) a clapping music-ot gitárra alkalmazva és egyedi technikát dolgozott ki mely igen gyorsan hódítja meg a hallgatóságot, az egyszerű dallamokkal.
AriTap!
PercusienFa
Fusions
Másik jó példa egy magyar agysebész Dr. Csókay András agysebész aki a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére az ún. éralagút-technika módszert és további koponya-térnyerési technikák új műtéti megoldásait fejlesztette ki, de vehetném példaként a szívsebész Papp Lajos-t is. Még számtalan zenész, művész és más területen dolgozót fel lehetne sorolni mint hacker jellemzőkkel bíró egyéneket.
Kiváló -informatikai területen dolgozó- hackernek tartom például vmiklost (Vajna Miklós flugarware főfejlesztője).
ESR tollából egy másik témába vágó írást is megemlítenék, a “Hogyan lehetsz hacker?” címűt, melyből sok további hacker jellemző is kiderül.

Cracker jelleméről

Azok a csoportok akik támadásokat intéznek rendszerek ellen, adatlopással foglalkoznak, és minden cselekedetüket a károkozás, a fennálló rendszerek megdöntése végett űznek. Leginkább amikor az operációs rendszerünket felvértezzük védelemmel, akkor ellenük védekezünk. A cracker nem adja ki a kezéből a nehezen elkészített, nagy becsben tartott eszközeit, amit mégis kiad programkódokat azokat használják fel a script kiddie-k. Míg a crackerek szintúgy jó szakemberek -csak a tudásukat nem jóra használják-, a script kiddie-k hozzáértés nélküli emberek, akik csak arra képesek, hogy a crackerek által megírt kódokkal próbálkozzanak, de azokat továbbfejleszteni már nem. Ezen két csoport motivációját igen nehéz megérteni, de talán jól szemlélteti az a példa a létük alapját, hogy minden homokozóban vannak olyanok akik -egyébként tudnának vagy sem- képtelenek szép homokvárat építeni, így örömüket abban lelik, hogy a másét összerombolják, pusztán passzióból.

Megemlített, és egyéb hivatkozások:

Katedrális és bazár magyar fordítása: http://magyar-irodalom.elte.hu/robert/szovegek/bazar/.

Hacker hogyan: http://blog.connor.hu/UserFiles/hacker-howto.html Az eredetit innen szedtem le: http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html de mivel a karakterkódolás nem megfelelően jelenik meg, kénytelen voltam tükrözni.

Hacker jelvényről (ESR kezdeményezte): http://www.progmat.hu/data/hackerjelveny.html.

(a későbbi változtatás jogát fenntartom ;))

4 thoughts on “a hacker

  1. Veeegre… Lehet visazter az a fogalom, hoyg Hacker… es nem keverik majd az iylen emert a Crackerrel ^_^ Egyszeruen processzorhoz szolt a szoveg…

  2. Minden Tiszteletem Connornak, a cikk írójának. Kiskorom óta feltett vágyam, hogy Hacker lehessek… és azóta is csak tanulok. Éljenek a Hackerek és a mindenkori számítógépes tudomány!
    Tisztelettel;
    egy 18 éves fiú

  3. És egy nagyon kezdő hogy lehetne Hacker? Nem rosszra akarom használni a tudást hanem jóra…pl weblapszerkesztés meg ilyenek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.