kubuntu nyelvi őr kerestetik

Hup-ra is elküldetett Gábor által az ubuntu-s “Melyik program fordítása készüljön el a hardy-ig?” kezdeményesés, és felvetették -jogosan- hogy a Kubuntu szegény elég elhanyagolt.
Ez azért van, mert a jelenlegi honosításra szakosodott csapat leginkább Gnome központú, és egyik alapvetés, hogy aki a fordítást, karbantartást vállalja, az aktív felhasználója legyen az adott felületnek/programnak.
Ezért úgy gondoltam összeszedem hogy milyen teljesíthető “követelményeknek” kell megfelelni ahhoz, hogy valaki segíthessen a kubuntu fordítását kiadásról kiadásra rendben tartani.

  • Van rááldozható szabadideje a tesztelésre!!!
  • Használja a mindennapjaiban a KDE-t. Fontos, hiszen így ismeri minden részletét, és tudja mik azok a részek amiknek a fordítottsága hajlamosak kiadásról kiadásra, visszaesni.
  • Legyen olyan gépe ami képes egyszerre kielégítő sebességben futtatni két operációs rendszert valamilyen (virtualbox) virtualizációs megoldással. Ez fontos, de manapság már nem teljesíthetetlen követelmény. Gyorsabb a tesztelés és telepítés, könnyebb képernyőképeket készíteni és azon nyomban lehet küldeni is a megfelelő helyre.
  • Következő feltételek olyanok melyeknek való megfelelés, nem kötelező, viszont nagyfokú önállóságot biztosít a problémák megoldásához, teszteléshez, fordításhoz.
  • Ismeri a kde program szintű felépítését, és tudja azt hogy mely részek milyen szoftverkomponenst tartalmaznak. Illetve ezt visszafele is, mely szoftver mely részben található. Eligazodik valamelyest a kde svn repozitjában és tudja, hogy mit hol keressen.
  • Ismeri a forráscsomag beszerzést, és abból ki tudja szedni a po fájlokat fordítás céljából.
  • Launchpadon vagy kbabelen keresztül le tudja fordítani a hiányzó részeket és azokat be tudja küldeni az illetékes szerveknek.
  • Meg tud felelni néhány alapszabálynak és terminológiának.

Az első három pont fontos és szükséges alapfeltétele annak, hogy tesztelni tudjon az illető. A többi viszont megtanulható akkor, ha van egy kis programozói véna. A kezdeti eligazodást tudja segíteni a jelenlegi csapat és az openscope tömörülés. Szóval szerintem nem teljesíthetetlen a dolog.

4 thoughts on “kubuntu nyelvi őr kerestetik

  1. Én nagyon szívesen bevállalom, de májusig érettségi miatt nincs rá időm. Ha utána szabad még a poszt, akkor csinálnám. KDE-t használom és (egyre jobban) ismerem, már a 4-essel barátkozom.

  2. Odavagyok a béta tesztelésért …
    Időm ugyan változó, de legnagyobb részét úgyis a gép előtt ülésre fordítom.
    Sokáig használtam KDE-t, mostanság gnome-os ubuntum van, de innoteken használom a kubuntut is.

  3. Otthon kubuntut használok, szeretném ha tudna rendesen magyarul, az svnt még nem tudom fejből, de csak idő kérdése -> csatlakoznék.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.