opensuse 10.3 telepítése

Megelégeltem, hogy mindenhol úgy áradoznak az Ubuntu-ról mintha csak az lenne az egyetlen felhasználóbarát operációs rendszer melynek telepítése egyszerűbb mint az xp. Nem használtam debian alapú rendszertől eltérőt már vagy 5 éve, de azért azt én is tudom, hogy már akkor next next next finish volt a suse telepítője. Hogy kicsit felfrissítsem az ismereteimet feltettem egy opensuse-t gnome-al. Kis ismerkedés, kis újdonság sosem árt.

A telepítés menete kicsit más, de tényleg egyszerű. Ubuntu-tól eltérően a cd egy telepítő korong, melyet ha betöltünk, első körben a programok telepítése kerül sorra. Ekkor egyetlen zavaróbb angol nyelvű szöveg a prezentáció volt. Ha már ezt kell nézni telepítés közben akkor lehetne magyar is (viszont a tapasztalatból tudom, hogy nem azért angol a szöveg mert az olyan szép nyelv). Második indításkor elsőre még azt hittem, hogy én szúrtam el valamit és nem választottam ki a nyelvet magyarra, de rövid időn belül rá kellett jönnöm, hogy ez bizony egy hiba a rendszer részéről, a telepítés további szakasza angolul zajlott. Viszont az egyszerűség továbbra sem lépte át a MáSik rendszeren található telepítés egyszerűségét. Azon felhasználók akik nem értenek egyes lépéseket (DHCP rendre ilyen terület, inkább varázslás egy egyszerű felhasználónak), ráhagyatkozhatnak a telepítőre, azok viszont akik szeretik beállítani a telepítendő rendszert azok is megkapják a lehetőséget a babráláshoz. Beállítás végeztével a frissen telepített rendszer indult, és nem volt sokkal több a telepítés mintha ubuntu-t telepítettem volna. Majd ismét meglepődve kellett tapasztalnom, hogy bizony a rendszerem igencsak magyangol nyelvezetű. Őszintén szólva nem is kicsit, inkább nagyon.
Mentéségére legyen mondva a kék zöld téma mindig is tetszett, és ez most sincs másképp. Maga a téma és a programok első ránézésre szépen össze van csiszolva, viszont az, hogy a felület milyen szinten angol az egy kicsit szomorú. Nagyon remélem, hogy csak én bénáztam el valamit és az opensuse magyarabb is tud lenni.
Egy apró hibát is találtam a banshee-ben: http://workshop.connor.hu/tmp/screen_20071230124744.png

Minden hibája ellenére azért ezt is emberek készítik így a főhajtás jár nekik. Ha lesz még egy kis szabadidőm nyúzom egy kicsit.

4 thoughts on “opensuse 10.3 telepítése

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.