vlc és a gettext esete

Egy ideje napi debian buildeket használok és egészen meg vagyok elégedve a vlc-vel. Egy dolog tűnt fel (esetenkéni elszállástól eltekintve), hogy angol volt, de ezzel nem sokat foglalkoztam, hiszen angolul is megértem a felületet, akkor meg minek vesződjek. A hivatalos kiadással majd helyrejön, vagy ha nagyon kell majd megoldom.
Nos a buildeket most javasoltam Kelemen Gábornak is, aki a honosítással foglalkozik. Így rögtön ki is derült, hogy miért nem fordult a felület.
Mert kikapcsolták.
Az ok igen prózai:
– hibás a dgettext glibcéstűl együtt. A hiba nagyjából “annyi”, hogy glibc 2.6 és 2.7-es verziójában nem thread-safe. Így segfaultot okoz ha más threadból akarunk hozzáférni az adott memóriaterülethez.

A szál amiben ez olvasható.

Ez azért roppant kínos, mert a vlc 0.9.0-es verziója januárban érkezne, a jelenlegi changelog szerint ez a hiba nem nagyon zavarja a fejlesztőket, így a kiadás megtörténik hiba nélkül vagy azzal együtt. Abban az esetben ha a program adott verziója nem honosítható szerintem az ubuntu fejlesztői nem fognak verziót lépni az oprendszerben és más nagyobb terjesztés sem fogja meglépni a frissítést, vagyis marad a 0.8.9 amíg a hiba nem javul lib szinten.
A jelenleg folyamatban lévő 100%-os honosítást tehát ehhez lenne célszerű elkészíteni. Ha a libben valami csoda folytán javítják a hibát kiadás előtt, akkor fennáll az esély arra hogy a 0.9.0 megy ki félig honosított felülettel.
Érdekes dolgok ezek…

szerk: a javítás megvanaz upstreamben. Holnap (ma) levadászom a javítást és csinálok egy deb-et belőle, hogy folytatódhasson a 0.9.0 honosítása.

One thought on “vlc és a gettext esete

  1. Remek, köszönöm hogy utánamentél. Holnap gyártok belőle mo-t és kezdődhet a tesztelés 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.