képernyőkép készítése

Biztos mindenkinek szüksége volt már olyan lehetőségre, hogy képernyőképet készítsen a gépéről, mert megakarta valakinek mutatni mert elakadt valamiben, vagy mert éppen leírást szeretne készíteni valaki számára, hogy grafikus felületen bizonyos műveleteket hogyan tud elvéhezni. Linux alatt (de windowson is működik) egy kézenfekvő megoldás ilyenkor a printscreen billentyű megnyomása, melynek hatására az egész képernyőről kép készül (windowson vágólapra kerül, linuxon elindul a megfelelő program).

Mi van olyankor, ha mi nem az egész asztalról szeretnénk képet készíteni hanem csak egy ablakról vagy a képernyő egy részéről? Ilyenkor jöhet jól az imagemagick import programja. A programot használva lehetőségünk van egy adott területről vagy egy ablakról képet készíteni és azt fájlba kiírni. Nézzük mit kell ehhez tennünk:
Először is telepítsük fel az imagemagick csomagot. Mivel a program parancssoros így készíteni fogunk hozzá egy alkalmazásindítót a Gnome panelra, hogy minnél kényelmesebb legyen használni. Hozzunk létre egy fájlt valahol a fájlrendszeren (én a Saját mappámba tettem /home/connor), a következő tartalommal:

#!/bin/sh

import -frame ~/screen/screen_`date +%Y%m%d%H%M`.png

Hozzunk létre egy könyvtárat a Saját mappánkban screen néven, és adjunk futtatás jogot a most létrehozott fájlnak:

Ezek után jobb klikk a Gnome panelra, “Hozzáadás a panelhez…”, “Egyéni alkalmazásindító”, majd töltsük ki a megfelelő módon:

Értelem szerűen a Parancs mezőbe a saját mappánk elérési útját írjuk be.
Indításkor az egérből egy kereszt lesz amivel ha egy ablakra kattintunk, akkor az egész ablakról, ha nyomva tartjuk és egy területet jelölünk ki, akkor a kijelölt területről készül kép.

2 thoughts on “képernyőkép készítése

  1. Amennyiben elég egy ablakról képet készíteni, az ablak legyen aktív, és alt+prt scr -el a kívánt aktív ablak kerülhet mentésre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.