ubuntu lokalizáció, s egyebek

Hamarosan megjelenik az ubuntu újabb verziója a feisty, és az elmúlt hét végén lezárásra kerültek a felhasználók által látható szövegek. Így nagyjából egy hónap áll rendelkezésre a fordítások elvégésére. A nagy hajtás egyik eredménye, hogy több javítást végeztem el a rosettát molesztáló scriptcsomagon is (valami nevet kéne már neki adni). Az alaptáblázatból készült egy kivonat ami a csomag helyzetének jobb átláthatóságát hivatott szolgálni (az alaptábla túl sok adatot tartalmaz), ezt feltettük a jelenlegi wiki alapú ubuntu.hu -t majdan leváltó drupal alapú béta oldalra.
A lokalizációs sprint miatt jövünk össze e hónap végén egy nagy fordító hétvégére, ezúttal személyesen, ami a Novelléknél kerül megrendezésre (hupon volt róla hír). Talán hely már nincs, de akinek van kedve az bekapcsolódhat hiszen a kommunikáció közös csatornája a freenode-os #ubuntu-hu irc csatorna lesz.
Addig lesz még pár tennivaló, a teljesség igénye nélkül:

  • a már régóta húzódó fordítói segédszótárat hadrendbe kell állítani és befejezni az elmaradt funkciókat
  • dapper dokumentációját megnézni, hogy hogyan kell deb csomagból elkészíteni. Erre azért van szükség, mert nagyrészt a dokumentációkat fogjuk fordítani és ha valamely asztali környezet dokumentációja elkészült, abból html oldalakat fogunk készíteni (leginkább ön ellenőrzés végett).
  • Valami egyszerű nyilvántartó rendszert készíteni amivel szépen fel lehet osztani a csomagok fordítandó szövegeit, szépen vizualizálandó, hogy éppen ki mit csinál.

Szóval munka van bőven és addig is aktívan fordítgatni kell a programokat.

Mai egyik örömteli eredménye az, hogy a feistyben az amarok, 7 szövegrész híján 100%-os fordítottságot ért el, így ebben a verzióban egy régi álmom válik valóra, kedvenc szoftverem teljesen magyarul fog megjelenni! Hogy ez megvalósulhatott hatalmas köszönet Bíró Árpád-nak aki lefordította a programot.
Új célokat keresve, a digiKam-hoz fogtam hozzá, mert szegény igen elhanyagolt lett az utóbbi időben. Pedig tudásra egy nagyszerű programnak tűnik. Éppen kapóra jön mert most kezdtem el fényképezni és a frissen készített fotók lementésében, rendszerezésében, alakításában nyújt segítséget. Pár óra munkával közel 50%-osra sikerült felhozni. Feisty+1-ben talán már teljesen magyar lesz ez is.

Továbbá embereket keresünk a jelenleg béta oldal tartalommal való feltöltésére is ami annyit jelent, hogy wikiből az arra alkalmas és hasznos hogyan-okat és írásokat kell áttölteni a drupalba. Amit kell átírni és úgy áttölteni. További információt nálam vagy süveg kollégánál lehet kapni, leginkább a fent említett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.