Egyszerűsödő oldalak RSS segítségével

Annó amikor az artistpub-ot csináltuk, felmerül egy igény arra, hogy a témát indító levelet kapjon arról, ha valaki hozzászólt a témájához. Az elkövetett megvalósítás akkoriban teljesen természetes volt. Most már egyértelműen RSS-t használnék erre. Miért?

Milyen igény merülhet fel egy ilyen újítás kapcsán?

Témánként tudjam szerkeszteni miről akarok értesítés kapni és miről nem. A megszokott menet ilyenkor az, hogy a grafikus készít egy tervet, hol jelenjen meg a felület ahol ezt be tudom állítani. Ezt a sitebuilder html-be önti, majd a programozó elkészíti a kódot ami az üzenet elküldésekor megnézi, hogy milyen beállítások élnek, illetőleg az előbb említett html kód mögé illeszt valami kódot ami a beállításoka menti, betölti. Ez van akkor ha nem használunk RSS-t.
Persze a megvalósítás itt még csak arra korlátozódik, hogy a témát indító kapjon üzenetet ha valami aktivitás történt. Mi van akkor ha ezt ki szeretnénk terjeszteni az összes felhasználóra? Jó felülettervezés esetén az első két lépés kihagyható, és a php kódot is csak kis részén kell módosítani. Viszont azzal a kis módosítással jó sok email fog kimenni és legalább +1 sql utasításra szükség van.
Ez a plusz munka elkerülhető akkor ha ismerjük és használjuk az RSS adta lehetőségeket.

Miben egyszerűsít az RSS?

Első lépésként nem kell felületet tervezni ahhoz, hogy a felhasználó be tudja magának állítani mely RSS csatornákra szeretne feliratkozni. Ezt a böngészője és az RSS olvasója nyújtja. Ebből kifolyólag a sitebuild se kell, és a php-vel sem kell vesződni. Ehelyett -ha jól van felépítve az oldal motorja akkor- egy új sablon bevezetésével egy elágazás készítésével, már minimális szinten megoldott az RSS kérdés. Nem kell leveleket kézbesíteni és még új SQL parancsokkal sem kell terhelni a kódot, hiszen a RSS ugyan azt az adathalmazt jeleníti meg mint amit az oldalon látunk.

Így belátható, hogy az RSS jó dolog és amellett, hogy az adott oldal szolgáltatás palettáját színesíti, egyszerűsíti az oldalt fejlesztők életét is. Használjuk bátran!

One thought on “Egyszerűsödő oldalak RSS segítségével

  1. az RSS nagyon jó dolog. Sokkal több dologra lehet(ne) használni, mint amire használjuk. Én szinten minden oldalt így olvasok. Baromi kényelmes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.