2006 volt 2007 lesz

Ilyenkor mindenki tervez, latolgat, előrenéz és összefoglal. Elkapott engem is az ihlet így gondoltam írok egy vegyes összeállítást arról hogy mi történt velem egy év alatt 2006-ban és mit várok a 2007-től. Személyes és szakmai szemszögből. Mivel a publikus személyes naplóírással valahogy soha nem szimpatizáltam igyekszem az előbbi témából kevesebbet, míg az utóbbiból kicsit többet. 🙂

2006 személyesen

Év elején sikerült kiheverni a 2005 végén elszenvedett tüdőgyulladást, bár a szervezetemen egész évben lehetett érezni, hogy valami volt, egyik betegségből ki másikba be. Azért meglátszik, hogy immunrendszerem elég gyér és valami sportolással igazán el lehetne ütni az időt. Idén nyáron a túrázás örömeibe ismételten sikerült két alkalommal is beleszagolni, köszönhető mindez annak, hogy kaptam egy igen komoly túrabakancsot. Másik talán említésre méltó esemény, hogy félbehagytam a főiskolát. Halasztottam egy évet. Eredetileg az volt tervbe véve, hogy számítástechnika tanárira átjelentkezem, de valahogy elfelejtettek ilyet indítani. Átolvastam a felvételi “rendszert” -húgom most fog felvételizni-, és azt kell mondjam, jobb is, hogy nem vágtam bele. Más olyan amit el akarnék még mondani nem történt. Pedig lehetne mit írni. De az ember ne panaszkodjon ha van két keze, két lába, minden érzékszerve ép és reggelente fel tud kelni. Így én se teszem.

11111010111

Év eleje igencsak hajtósan kezdődött, a VirusBuster-es munka miatt, ha jól emlékszem 2006 január elsejének napsugara a gép mellett talált. Meg aztán jó pár napon keresztül utána. De egyszer mindennek vége, így azt is sikerült leadni. Nem mondom hogy büszke vagyok arra a munkára, de van amikor a kényszer és a rövid határidők olyan megoldásokat kényszerítenek ki az emberből amire aztán később nem büszke. Persze ha van idő tervezni akkor később egy olyan igényes felületet szül a jó munka mint pl a netvibes, gmail, hírfigyelő vagy még sorolhatnám az éppen aktuális web kettes felületeket. Ha jól tévedek akkor valahogy akkortájt kerültem a 3wInternetstudióhoz is ami később 5Net néven folytatódott. Itt mindenféle kisebb webes munkákban vettem részt mint egymagam programozó, linuxguru rendszergazda, sitebuilder, weboptimalizátor és még a ki tudja mi. Bár az 5Netnél a társasággal már nem igazán volt gond, szakmailag mégis hiányzott valami. Valami amitől az ember azt érzi, hogy előre tud haladni, és nem a kerék feltalálásán kell fáradoznia -mikor az már rég kész-, hanem szekérre pakol és megmássza a Mount Everest-et, vagy “innovál” valami olyat, amire büszke lehet és azt mondja: igen ezt én csináltam. Jól működik. Akkor most éljünk meg belőle. Ilyen gondolatok, a nyomás okozta fáradtság ami a Buster-es munka miatt rám telepedett és az előző évben összeszedett tüdőgyulladás utóhatásai megálljt parancsoltak. Elmentem pihenni. Közben lassan kristályosodott, hogy a webépítés ha ilyen formában folytatódik akkor nem hiszem, hogy érdemes folytatni. Mindenki másol, mindenki fórumot, blogot, videófeltöltőt, netvibest, világtérképet, webmailt barkácsol. Unalmassá vált a web ahol nincs ott a google. Egy síkú és fantáziátlan ahol nincs ott a google. És itt most nem a céget magát szeretném aranyozni hanem azt amiket készít. Izgalom, ötlet, szinte érzem a kreativitás illatát azokon a munkákon amik onnan kikerülnek. Lehet irigykedni, vállat vonogatni, támadni a személyes adatok védelme terén, de nekem akkor is szimpatikus az amit készítenek.
Talán nem szedi le Benjamin a fejem ha elmondom a következőt: Régebben mikor még együtt dolgoztunk, egyszer megkereste egy cég Benit, hogy a szeretnének egy olyan rendszert ami segít nekik abban, hogy az ügyfelek megrendeléseiket egy belső elzárt rendszerben adhassák le. Amikor azokat le kell gyártani akkor a gyárban Pista bácsi nyom egy entert és mindenféle formában színben kinyomtatódik az összesítés. Ezt akkor még tapasztalatlan fejjel mennyire tudtam csodálni. Pedig semmi más mint egy egyszerű vállalatirányítási szoftver. De mégis milyen színt vitt (volna) azokba az egy síkú munkákba ami már akkor is jellemezte a webet.
No de szerintem egy kicsit eltértem a tárgytól. Ilyen gondolatok közepette telt el a nyár és kerestem a lehetőséget, hogy egy kicsit mást tanuljak. Kis kiruccanásként elkészült életem első rendszer közeli programja, .NET alapokon. Érdekes kirándulás volt. Közben András megkeresett, hogy mi lenne ha Neki dolgoznék. Igazából mind a mai napig fogalmam sincs, hogy miként talált meg, hiszen akkor már legalább fél éve passzív voltam a weblaboron is. Mivel éppen azon gondolkodtam miként lehetne finanszírozni a tanulmányaimat, rábólintottam, nomeg kíváncsi voltam, hogy milyen ember is valójában :). A kis kitérő a tanulmányaimban az asztalosság lett, amit némi “szerencsével” el is tudtam kezdeni Zsámbékon, a Premontrei Szakiskolában, Októberben. Látható, hogy a bináris számsor hogyan változik egy éven át, és hogyan lesz belőle fa :).

2007 tervek

Nem vagyok jós. Se idő se egyéb. Így csak feltételezni tudom, hogy mi lesz. Ígérem 2007 végén majd visszaolvasom és nevetek egy jót ezeken a sorokon.

  • Január 15.-ig osztályozó vizsgát kell tennem a teljes 11.-es évből ha folytatni szeretném az asztalosságot. Ami nem olyan könnyű tekintve, hogy a Wish-es munkákkal decemberig le voltam foglalva. Még van közel két hetem, meglátjuk mi lesz. Az asztalosság egyre jobban tetszik, bár még sokat kell tanulnom, hogy tapasztalatban is a programozás helyére léphessen.
  • Sors fintoraként, mostanában nyílnak meg előttem olyan lehetőségek amik így távolról egész jól néznek ki. Mondjuk szerintem a Novell közelről sem lehet olyan rossz. 🙂
  • Tavalyról átmentett szabadidős munkákat szeretném folytatni idén is, és úgy tűnik, hogy lesz még más egyéb érdekes munka is. És végre nem web2 ötlettelen tömeggyártás. Külön érdekesség, hogy mindegyik opensource, és csak egynek van köze a webhez. SaX2, openscope (hajrá Kálmán!) és egy saját egyenlőre fejlesztés alatt lévő. Erről majd később írok még!
  • Egy-két korábbi munkám remélhetőleg napvilágot lát január / februárban.
  • Mivel karácsonykor kaptam egy viszonylag komoly digitális fényképezőt, remélhetőleg hamarosan a természetjárás, bélyegek és éneklés mellé egy újabb hobbi fog társulni. A természetjárással ötvözve nem is lesz olyan rossz páros! Azért ebben is lesz mit tanulnom. Van egy tanár Zsámbékon, aki annó Németországban tanult fényképészetet, főiskolán. Megvan a mentor, megvan a gép, a többi már csak rajtam múlik.

Ennyit arról ami eddig volt és amit előre látok. Nagyobb terveim nincsenek. Minek? Az ember úgyis csak falakba ütközik aztán csalódik és megint kezdhet mindent elölről. Apránként, kis célok kis lépések. Mint mikor LEGO-zik a gyerek. 🙂
Most pedig térjünk vissza a kizáróan programozással kapcsolatos írásokra. Van már megint pár a fejemben csak klaviatúrára kéne őket vetni. Óóó Idő! Mondd hol vagy Te ilyenkor??!
Boldog(abb) 2007-et mindenkinek!

One thought on “2006 volt 2007 lesz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.