linux windows meghajtók olvasása oda vissza

Mivel az asztali gépemen elhúzódik a linuxra migrálás, ezért egy kicsit idegesít, hogy bizonyos cuccaim (leginkább zene) ext és ntfs partíción is megtalálhatóak. Most, hogy volt egy kis időm utánnaolvastam annak, hogy windows alatt hogyan tudnám olvasni ext2/3 partícióimat (írás nem volt követelmény, olvasás elég) és a linux alatt hogyan lehet olvasni (írás itt sem követelmény, de ha megoldható…) az ntfs partíciókat.

Elvárás volt még az is hogy az adott eszköz képes legyen kezelni az utf-8 karakterkódolású szöveget, hiszen az ubuntu alatt az az alapértelmezett. Ext olvasásra és írásra az ext2fsd programot találtam ami képességeit tekintve igen meggyőző! Be lehet állítani, hogy mely partíciókat hova tegye, alapból induláskor már csatolt állapotban legyenek vagy sem, illetve csak írható vagy olvasható kötetetket akarunk. Az már csak hab a tortán hogy nem csak az utf kódolást ismeri hanem egy rakás másikat is! Meggyőző! Ezzel kapcsolatban azért még nem teljes az örömöm mert régen hallottam egy olyan véleményt, hogy a windows teljesen összekuszálja az ext partíciót ha írhatóvá tesszük. Ha valakinek esetleg van valami tapasztalata az megoszthatná. 🙂

Ntfs partíciók olvasása már régen megoldott linux alatt, de az írásra mostanában született egy igéretes magyar fejlesztésű eszköz ami megoldja az írással járó problémákat is, mindezt felhasználói térben valósítja meg (szintén magyar vonatkozású FUSE-t használja). Ez az eszköz a ntfs-3g. Ennek telepítéséről a hupwikiben lehet olvasni, első ránézésre teljesen jól működik semmi gond nincs vele. Akinek esetleg van tapasztalata ezzel kapcsolatban azt is szívesen veszem ha megosztja.

4 thoughts on “linux windows meghajtók olvasása oda vissza

  1. hat, ext2 particiot tudsz olvasni, pl win/totalcommanderrel is, plugin szükséges hozzá. én igy szoktam a szerverből elhozott rackemről az adatot lementeni. (kb mar 2éve) 🙂

  2. Igen ezt ismerem én is, viszont ezzel az a gondom hogy nem lehet írni a partíciót, illetve nem rendszerszintű az integráció. Az ext2fsd azért jó mert akár a winamp-al tudok zenét hallgatni a linuxos partícióról.

  3. hat, ext2fsd jo kiprobaltam, irtam is ra. mukodik… 😉
    Bar majd kiderul hogy valojaban mennyire esik tole szet a particio

  4. Igen. A nyitott kérdés számomra is az, hogy x hónap után mi fog eltűnni, mert nem kezeli jól vagy a win belenyúlkál a partícióba… Azt tudom hogy írni képes a cucc a partíciót, no de mi lesz x nap múlva? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.