Karácsonyi ének a házátépítésről

avagy a múlt, a jelen és a jövő szelleme a ház felújítás körül.

Mivel lassan lezárul egy szakasz a ház felújítással kapcsolatban, így összeszedtem, legalább fejben, hogy mivel hol tartunk és hova tovább. Thread a földszint átépítéséről a twitteren található. Hossza miatt inkább itt összegzem.

Idén sok mindenre rájöttem, rengeteget okosodtam az online elérhető anyagok, youtube csatornák révén. Legutóbbi örömöm, hogy párát kordában tudjuk tartani (40% 20 fokon) és már nem probléma a penészedés. Eddig sem volt hatalmas probléma, de így már teljes lett a penészedés know-how.

“Kész”-“kész”, de jó pár dolgot már teljesen máshogy csinálnék. 😀

Fürdő & WC

A fürdőszoba burkolása nagyjából kész. Leadtuk a rendelést a párkányra. Január végére ígérték, akkor a burkoló be tudja fejezni a körülötte lévő részt. Ha lesz lelkierőnk, akkor ott a vakolatot hozzáigazítjuk a burkolathoz. Vakolat terén egy nagy tanulsága a felújításnak, hogy ha ilyen mélyen belenyúlsz egy ház átalakításba (komplett szint), akkor célszerű tégláig letúrni a vakolatot és újra vakolni. Mai eszközökkel (lézer, vakolósín) olyan pontos munkát lehet végezni amit 40 évvel ezelőtt csak az igazán profi kőművesek tudtak (guess what, a miénket nem ilyen csinálta). Ha falakat szüntetsz meg, akkor pláne.

Hevenyészett összeszedtük pár hete, hogy ide mi hányzik még:

  • zuhany ajtó
  • világítás
  • kézmosó
  • sarokcsapok
  • bútor
  • tükör
  • wc kagyló
  • nyomólap
  • ajtó(k)

Az ajtóhoz a méret kiszenvedését bonyolítja, hogy a burkolat síkja függőleges lett, míg a dilettáns kőműves a függőlegessel össze nem egyeztethető síkot rakott a falból.

Ha januárban kész az ablak, jöhet a gépész szerelvényezni és akkor már elvben használhatjuk a zuhanyzót, mert a fürdő padlója teljes terjedelmében vízzárt lett. A szoba közepén is zuhanyozhatnánk.

Következő két dolog 2023-ban

Földszinten nagyobb koszolós dolog még a gardrób padlója. Azt ígértem, hogy ha a konyha rendeződik (reálisan február végén lesz talán konyhabútor), akkor ennek nekilátok. Tele van már gépészettel, ide fut össze minden, így a gépészeti csövek alá kell szerelőbetont rakni, aztán rá a szokásos rétegrendet. Ez mókás lesz.

Viszont fontossági sorrendben a következő az az előszoba kéne legyen, mert a hozzáépítés ami jelenleg úgy néz ki mint egy “terasz”, és ami az alapját adja az előszobának, az most ráhordja a vizet a házra. Igaz a bitumenes lemez szintje alatt, de egy 40 éves oxid-bitumenes lemez az már csak dísz. A falazóelem az udvaron várja sorsát, cserép a kertben pihen, így nagyobb kiadás már csak a faanyag.

Vegyes TODO lista a ház körül

Kis összefoglaló, leginkább magamnak, hogy mivel kell még foglalkozni a házban.

  • Tető: Meg kellene csinálni rendesen az ereszt és a cseppentőlemez környékét. Nem csináltak rendes rétegrendet ide és a beszellőzést lecsökkentették 4 centire ezen a szakaszon (lambériát nem a szaruzatba marták, hanem rátették a szaru tetejére).
  • Tető: Nem csináltak vihardeszkát a szaruzatra. Ezt pótolni kéne mert nagyon sok gipszkarton illesztés mentén felrepedt az emeleten. Ez a része már önmagában a teljes cserép leszedésével járna. Meg sok fejfájással. Viszont akkor szépen ki lehetne javítani a szakmai hibákat és fel lehetne bővíteni 7.5 cm-re a beszellőzést amivel fokokat lehetne hűteni nyáron a tetőtérben. Volt ahol az alátétfóliát szépen átszögelték félre ütött szöggel. Ezek után a vápa kialakításra is kíváncsi lennék, mennyire sikerült nekik jól.
  • Tetőtér: Az emeleti fődém párazárásán és szigetelésén javítani kell. Pár helyen a villanyszerelő nem légtömör anyagokat használt. Azóta már okosabb is lettem és a célnak megfelelő alapanyagokat is ismerem (dörken szalag, kaiser légtömör dobozai, dugói). A szigetelést meg rá kell húzni a fogópárokra, hogy egységesebb legyen a szigetelés.
  • Emelet: Meg kell javítani az ablakok párazárását kívülről és belülről. Ez 6 ablak javítását jelenti, púrhab csere, RAL szalagos beépítés, belső könyöklők újra ragasztása (van ami már kopogásra üreges, csak a gravitáció tartja helyén), ablakfülke újraépítése és festés.
  • Emelet: Fürdő padlója elvált egy ponton és felrepedt. Anno nem lett a padlófűtés kifűtve, csak az alsó szinttel együtt készült el a padlófűtési rendszer, így ez valahol várható volt. Itt szívem szerint a teljes padlózatot újra raknám, mert egyébként vizet kapva csúszik is, nem lett jó választás a csempe.
  • Emelet: A svéd padló púposodását meg kell oldani. Sajnos nagyon rossz helyen púposodott fel, a székem alatt. Nem vízszintes talajon állok, így a munka közben állás sem a legjobb és ergonómikus széket sem tudok venni. Rövid távon a szoba átrendezése lesz a megoldás. A cég aki csinálta lepattintott, még csak meg sem vizsgálták mi a probléma. Gyanítom valami gané padlókiegyenlítőt öntöttek le ami elvált és a falnál sem hagyták meg a diletációs hézagot (ez utóbbi látszik). Persze azóta tiktok-on osztják az észt és szólják le a mások munkáját.
  • Emelet: Drága jó kőművesek a mellvéd magasságában futó új koszorú és a tégla találkozását nem hálózták le, így szépen felrepedt. De ezt már csak akkor csináljuk meg ha festeni kell a szobákat.
  • Földszint: Beltéri ajtók.
  • Földszint: Fürdő légtechnikája, kb mint az emeleten. Elengedhetetlen eszköz a fürdés utáni pára elleni küzdelemben.
  • Gépészet: Be kell fejezni a fűtésvezérlést. Ez a motoros szelepeket, termosztátokat és a vezérlést jelenti.
  • Mindkét szint: Burkolatváltók felrakása elmaradt. Ha a földszint kész, akkor ezt egyben lehet pótolni.
  • Pince szint és lépcső ház: Utolsó szint amit meg kell csinálni. Itt még kérdés, hogy a padlóval mit lehet kezdeni, hogy vízzárt és szigetelt legyen. Anno ide nem került bitumenes lemez.
  • Alap vízzárás: Kívülről teljes vízzárást és szigetelést kell tenni a megfelelő magasságig. Ez már a homlokzatszigeteléssel lesz összefüggésben.
  • Homlokzat szigetelés. Úgy tűnik itt legalább az alapanyag tekintetében szerencsések leszünk.
  • Terasz. Feleségem nagy álma.
  • Kert- és udvarrendezés.

Persze ez így leírva vagy egy lottó ötös, vagy legalább 5, de inkább 10 év. De ha minden évben egy nagyobb és pár kicsi tételt le tudok húzni, már jók vagyunk.

A kb 2 év hosszúra nyúlt földszinti felújítást a látszat ellenére tökre élveztem. Itt köszön kicsit vissza, hogy anno az építészmérnökség irányába is kacsintgattam, ezek szerint nem ok nélkül.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.