Nov3rd

Kiránduljunk gwave-vel!

by  connor

Pár hete megérkezett a google wave. Eddig nézegettem, szoktam a felületet. Kiment néhány meghívó, így többed magammal is ki tudtam próbálni mire jó. A klasszikus msn-féle több szereplős játék a sodoku személyében jelent meg, ez a fajta felhasználás nem is volt váratlan. Viszont ennél sokkal többre is lehet használni a programot, igaz egyenlőre csak tervben. Az én példám amin keresztül szeretném bemutatni egy lehetséges felhasználási módot, az a klasszikus szervezzünk kirándulást. Azért ez, mert jelenleg is elérhető eszközökkel ezt tudom elég szemléletesen bemutatni. Persze olykor-olykor el fogok rugaszkodni a valóságtól és néhány lehetséges kiterjesztés ötletet is bemutatok.

Van egy baráti társaság, akik rendszeresen eljárnak kirándulni. Az ötletgazdag főszervező kitalálja, hogy szombaton olyan szép esős nap lesz, miért ne mennének el, kirándulni valahova?!
Mivel mindnyájan Budapest környékén élnek, adott a gondolat, valahova a környékbe induljanak el. A szervezőt nevezzük mondjuk connornak. Connor készít egy új bejegyzést, amibe térképre felviszi a szükséges információkat, leírja, hogy mikor és hol van találkozási pont, mi a cél stb.

tervezet
M.j.:
El tudnék képzelni egy alkalmazást a turistautak.hu-tól ami képes keresni és megjeleníteni a különféle útvonalakat, azok szakaszait kijelölve be tudnám illeszteni a bejegyzésbe. A bejegyzés megkapja a geo koordinátákat.
Egy másik alkalmazást is el tudnék képzelni a geocaching.hu-tól, amit beágyazva a bejegyzéshez kapcsolt útvonalterv alapján a lehetséges környéken lévő geocacheing ládákat listázza ki. (kis program a túrához)

Következő lépésként megnézzük, hogy milyen időjárás lesz. Az időjárást lekérdezem az adott napra majd beszúrom:

idojarasM.j.:
Ide is van ám ötletem! 🙂 Az idokep.hu gadgetjét beszúrva ismét a geo koordináták alapján lekérdezi az adott napra az idÅ‘járást, és javasol túrázáshoz megfelelÅ‘ öltözéket a várható idÅ‘járás mellé.

Majd a bejegyzést elkészítve, a többeket meghívja Connor és megindul a szervezés.

A túra után a picasa-ra feltöltött galériám képeit beszúrva mondok köszönetet a résztvevőknek:

képmegosztás

Összegzés

Ha mindezt meg lehetne csinálni így ahogy leírtam akkor nagyon tetszene az alkalmazás! Persze jelenleg is lehet ilyet szervezni a wave-vel csak egyenlőre suta. Ez a példa is mutatja, hogy milyen lehetőségek rejtőznek egy ilyen alkalmazásban, ha írhatunk hozzá szabadon kiterjesztést! Milyen adatok beágyazásának lehet értelme? Turisztikai nevezetességek, útvonal tervezés, menetrend tervezés, galéria/kép beszúrás, videó beszúrás, fájl csatolás, naptár/esemény beszúrás, tv műsor beszúrás, fesztiválok, események programjainak beszúrása (pl mire menjünk el a szigeten ?!) stb.

Annak egyenlőre nem néztem utána, hogy egy adott bejegyzéshez lehet-e csatolni mikróformátumot API szinten. Ennek azért lehet jelentősége, mert így a különféle gadget-ek tudnának egymással kommunikálni, még nagyobb automatizmust elérve ezzel. A fenti ötletelésem is ezeken alapul, hiszen a gadgetek beszúrásával a bejegyzés még nem lesz felokosítva a gadget által végzett munka eredményeivel.

M.j.: Így például egy hogyan jutok oda gadget-nek is látnám értelmét. Otthonról megnézem a fenti bejegyzést. Egy gadget atomatikusan lekérdezi a honnan-t (laptop geo adata), a hovát (bejegyzésben található indulás helyszíne) és a mikort (indulás időpontja). Majd ezek alapján javasol közlekedési eszközöket. Gödöllőn lakom, Gödöllőről megyek => javasol vonatot a Keletihez 8:00-ra. Ezt beszúrhatom és kereshetek társaságot az utazáshoz. stb
A mikróformátumokban meg közismert, hogy milyen lehetőségek rejlenek!

Nekem alapvetÅ‘en tetszik ez a játékszer és látok is benne fantáziát a jövÅ‘re nézve! Persze mindez akkor fog kiderülni, hogy életképes-e ha mondjuk édesanyám ül le a kifrorrott magyarul beszélÅ‘ program elé. Akkor fog megmérettetni az alkalmazás. Ők még csak az e-mailnél tartanak. A számítógépet nem használók közül mondjuk a húgom féle emberek azok akik eljutottak az RSS-ig. És akkor hol van még a többi hype?!…

 

12 Responses to Kiránduljunk gwave-vel!

 1. 9 years ago by szalonna

  elkezdhetsz reménykedni, h ne ugyanazok fordítsák le a felületet, mint a Google Feedolvasót, különben véget ér az álom :]


 2. 9 years ago by connor

  Én biztos vagyok benne, hogy más lesz a fordítás minősége. Ha egyszer eljutnak oda hogy magyarul beszéljen (évekről beszélünk).


 3. 9 years ago by Cett

  Szerintem nagyon gyorsan le lehetne tudni a fordítást, de ahhoz kéne, hogy legalább nagyjából végleges legyen…

  Más: tudsz küldeni esetleg egy mehívót? Szívesen megnézném, mit tudok kezdeni az API-jával. Thx. 4. 9 years ago by connor

  Ment. Egy-két nap még odaér.


 5. 9 years ago by connor

  Gondoltam hogy nem a spanyol viaszról írok, viszont a nagyobb összefüggést igénylő dolgokra lennék kíváncsi, hogy azok mennyire működnének?! Talán lesz egy kis időm e hónapban és tudok majd igényelni egy homokozót. Akkor mindenképpen ránézek a dologra!


 6. 9 years ago by Zoltán

  Helló, Kérhetnék én is egy meghívót? Kíváncsi vagyok erre az új rendszerre.


 7. 9 years ago by Cett

  Köszönöm!

  Amúgy ha érdekel valakit, akkor a FB-n csináltam egy csoportot, ahol elég sok infót megtalál a GWave-ről:
  http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=152828206889


 8. 9 years ago by connor

  Ha adsz egy gmail-es címet…


 9. 9 years ago by tmc

  Talán érdekel valakit:

  Free Online Book : Google Wave – Learn How to Use it.
  The Complete Guide to Google Wave is book authored by Gina Trapani (Lifehacker fame) and Adam Pash. This book is freely available for reading online. The book is divided into 8 comprehensive chapters and 2 appendices. A very good book on Google Wave indeed.

  http://linuxhelp.blogspot.com/2009/11/free-online-book-google-wave-learn-how.html


 10. 9 years ago by kasu

  ha lennél olyan kedves megdobnál egy meghívóval? 🙂


 11. 9 years ago by kasu

  wow nagyon szépen köszönöm 🙂


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *