Grub helyreállítása XP telepítés után.

A minap szembesültem, hogy mért is nagyon jó az, amit a ubuntuban megvalósítottak, miszerint a live CD és a telepítő cd egy korongon kapott helyett. A grub helyreállítását pár kattintásból el tudtam végezni, és az egész folyamat nem tartott több ideig mint 5 perc.

A windows telepítése során hajlamos arra, hogy csak a más windows-okat vegye észre és az indítómenübe csak azokat tegye be, lehetetlenné téve a más operációs rendszerek alá való bootolást. Persze megoldható lenne, hogy a Windows maradjon az MBR-ben és az ő indítómenüjéből indítsam a többi linuxot is, de ezt megoldani sok időbe telik.

Eddig a grub helyreállítását debian alatt egy telepítés megkezdésével, majd rögtön megszakítással, és grub betelepítése menüpontra ugrással végeztem el. Még ez is gyorsabb megoldásnak bizonyult mint ha a windows-ba kéne beletenni bootoláshoz szükséges információkat.

Adott egy gép amire feltelepítettem megfelelő sorrendben az XP-t és rá az ubuntut. Aztán az XP-t újra kell telepíteni ekkor jön az a gond hogy az xp felülírja az MBR-ben a grub-ot. Nosza elő egy ubuntu desktop CD-t, be a gépbe és bootoljunk róla. Jobb esetben kapunk egy grafikus felületet ahol el tudjuk végezni a helyreállítást.

Elsőként keressük meg, hogy melyik partíció tartalmazza a root partíciót a /boot mappával, majd azt csatlakoztassuk fel mondjuk a /mnt mappába közvetlenül.

Ezek után adjuk ki a következő parancsot:

connor@midian:~$ grub-install --root-directory=/mnt /dev/hda

A /dev/hda a végén az a meghajtó kell legyen, aminek az MBR-jébe a grubot szeretnénk telepíteni.

Majd ha minden rendben zajlott és újraindítjuk a gépet akkor ismét a grub fog minket fogadni.

One thought on “Grub helyreállítása XP telepítés után.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.