régi idők böngészője

Az előző lelkes hozzászólásom és Doransky korábbi IE6-os fejtegetései kapcsán született egy kiegészítés az utóbbihoz.

Ma kétféle IE6 felhasználóval találkoztam. Az egyik aki azért nem frissít mert a Magyar Postánál dolgozik. Ha sokak által ismert állami szerv levélküldési szolgáltatásainak minőségét veszem, akkor szerintem reális képet kapok a rendszergazdáinak alulfizetettségéről/képzetlenségéről. Ezek után nem meglepő, hogy ott még IE6-ot használnak.
Megoldás: Portable apps/firefox. Ha gizike tudná mi az…
De ugye erről írt is Doransky.

Viszont a másik felhasználó kategória az izgalmasabb! Azért nem frissít mert lopott operációs-rendszere van. A Microsoft mint zárt programokat gyártó és ezt pénzért licencelő profitorientált cég, a programjait joggal csak olyan rendszerekre készíti amit megvásároltak. Az illegalitást nem támogatja (én se tenném), hiszen abból nincs bevétele. Ezzel azt éri el, hogy a kedves páciens nem fog frissíteni. Addig a pontig amíg egy csoda folytán nem jut az IE penetráció olyan szintre, hogy ne érje meg a rá való fejlesztést. Akkor mi történik? Összelop a kedves jóember egy újabb operációs rendszert, amiben ugye alapból újabb Internet Felfedező csücsül. Igen ám! De a mostanában zajló perek talán egyik lehetséges kimenetele az lesz hogy az új operációs rendszert Internet Felfedező nélkül fogják szállítani. Ahhoz hogy telepítve legyen rá ilyen, vagy ehhez hasonló funkcionalitású program, vagy jogtiszta forrásból kell beszerezni azt (ingyenes és letölti, Opera, Chrome, Firefox stb) vagy az operációs rendszert kell megvenni (lévén akkor sem fogja támogatni az MS a lopott rendszerre való töltést). A kör bezárult, eredmény felhasználóvesztés.
A másik lehetséges forgatókönyv szerint, az operációs rendszer frissítése nélkül kénytelen lesz a felhasználó egy alternatív ingyenes változatot letölteni, hogy a továbbiakban használni tudja az internetet és böngészni tudjon.
Ennek a változatnak is az a vége hogy felhasználót veszít a gyártó. Amivel szerintem nincs semmi baj. Így áll be egy egyensúly a megvásárolt és az ingyenes rendszerek/programok között.
Már csak az a kérdés, hogy melyik nagy szolgáltató kezdi el itthon a NO-IE6 külföldi kezdeményezést.
Én mint fejlesztő a nyolcas böngészőverzióval védve lettem. Ha szerződésben az áll, hogy utolsó stabil és utolsó stabil-1 (mindezt a 4 nagyobb böngészőre), akkor a kedves megrendelő csak kemény összegekért tud rávenni arra, hogy az oldala elkészüljön IE6-ra is. Ha megfizeti örömmel szívok vele. Ha nem… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.