artis juss

Épp a saját forráskódjaimat, programjaimat írkálom ki egy olyan dvd-re amin ott díszeleg a matrica. Ez a matrica tudommal azért van mert ezután valaki bezsebeli a pízt majd odaadja a szegény árva zenészeknek akiket meglopnak.
Kérdem én: A saját forráskódjaim szerzői joga miért az ő zsebükbe vándorol? Vagy mit nem értek? Valaki okosabb homályosítson már fel hogy, hogyan is van ez!?

5 thoughts on “artis juss

  1. Egyszerűbb mindenkitől beszedni egy kisebb összeget, mint egy nagyobbat csak a lopóktól, a nemlopóknak meg visszaadni. Ennyi. De mi a gondod azzal, hogy egy kicsi pénzzel támogatod márió a harmonikást meg lagzilajcsit?

  2. Igazad van, ez a matricás rendszer kitolás a törpe kisebbséggel, aki totál legálisan használja az üres adathordozót. 🙂

    Amúgy számoljunk egy kicsit: Egy dvd-t ha mondjuk 100 forintért veszel, akkor 50 forint a jogdíj, tehát ennyivel “károsítanak” meg téged.

    A legolcsóbb film (például egy random budakalászi hipermarketben) kb 1000 forint. Tehát ha egy ilyen filmet nem megvesz valaki, hanem lemásol, ezzel 1000 forinttal károsítja meg a forgalmazót.

    Ez azt jelenti, hogy egy lemásolt olcsó filmmel 20-szor akkora “káruk” keletkezett, mint neked az egyszer “legális” célra használt dvd lemezeddel.

    Na, akkor most tippeld meg, hogy pl. a saját ismerőseid körében milyen arányban használják milyen célra az üres lemezeket. 🙂

    Amúgy tudatos vásárlóként meg vásárolj inkább külföldről, ahol matrica nélkül is lehet vásárolni.

  3. Igen, pont jól látod, az egyetlen gond ezzel az, hogy nem minden zenész részesül ebből, csak az, aki megteheti, hogy szerződést köt az Artis Juss-al. Vagyis a pénzed jóeséllyel nem egy kis hazai együttesé lesz, hanem megy “szegény” Britney Spears-hez meg a többi amcsi popsztárnak.

    Szerintem ebben az a legnagyobb genyaság, hogy előre feltételezik, hogy lopni fogsz (különben miért fizettetnék meg?). Simán perre lehetne vinni (IMHO), de az túl költséges, aki meg megtehetné az nem fog emiatt a pár * 50 Ft miatt pattogni.

  4. Mellesleg a DVD-ket is 50 Ft-ért veszi meg az aki nem a saját forráskódjait írogatja ki rá…Persze matrica nélkül…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.