netboot ubuntu próba

Olyan rendszerek esetén ahol nincs semmilyen cserélhető meghajtó, ellenben van gyors hálózat, esetleg az rendes telepítés valami oknál fogva nem megy, alternatíva lehet a netboot képfájl. Ez a fajta telepítés a debian adminok számára nem ismeretlen, viszont az ubuntu felhasználók elől gondosan elrejtik (nem véletlenül).
Hamarosan egy iskolában fogok szakkört indítani, asztali Ubuntu-val és más webes eszközökkel fogom megismertetni a lelkes diákokat. A gépek viszonylag új HP gépek, de valami oknál fogva az új deb alapú linuxok sorra elhasalnak a telepítő betöltése előtt (knoppix, ubuntu desktop telepítő…). Az alternate névvel illetett telepítő sikeresen betöltődik, viszont a cdről való olvasás szintúgy gondokkal kűzd, a sebessége nem nevezhető távolról sem olvasási sebességnek (valami az ide verzérlő meghajtója körül nem stimmel). Ilyen esetben megoldás lehet egy olyan telepítő ami nem, vagy csak nagyon kis mértékben veszi igénybe a cd-romot. Szerencsére eszembe jutott hogy létezik a netboot, gondoltam kipróbálom hogy muzsikál. Virtualbox-os teszteket akadály nélkül vette, jövőhéten lehet éles teszteket is végezni (persze kezdő felhasználók ne próbálgassák).
Amennyiben valaki kedvet érez a próbálgatáshoz, innen tudja beszerezni:
http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/gutsy/main/installer-i386/current/images/netboot/

Vagy az aktuális terjesztés tárolójából a megfelelő címen. Léteznek leírások tényleges cd mentes netboot-os megoldásokról, de azokkal egyenlőre nem foglalkoztam (ha valaki kedvet érez ne fogja vissza magát :), viszont érdekes téma, lehet hogy sort kerítünk reá.

6 thoughts on “netboot ubuntu próba

  1. Szia!
    Én pont most próbálkozom a fent leírtakkal, annyival nehezítettem a dolgom, hogy nincs most kéznél másik monitor és ezért nullmodem kábelen van a géphez kötve a telepítendő gép. Szépen megy is, igaz a kék háttér újrarajzolása kissé hosszú, de lehet gyorsítok az átviteli sebességen :).
    Az lenne a kérdésem, hogy tudsz-e arra megoldást, hogy ne a netről szedje a telepítő a csomagokat, hanem a belső hálóról.
    Ha vannak új tapasztalataid, örömmel venném.
    Üdv
    nYuSZi

  2. Nem tartom kizártnak, hogy saját forrást adj meg ott ahol beállítod, hogy milyen tükörről szedjen. Persze ehhez érvényes repót kell megadni.

  3. Hali!
    Sikerült amit akartam, leírom a tapasztalatom. Én a Dapper 6.06 LTS Server -t választottam, mert az nekem már bizonyított.
    A telepítést XP alól bonyolítottam, nullmodem kábelen keresztül. DHCP szervernek a dualserver-t használtam, TFTP-nek is egy sourceforge-os keresztplatformos programot. A dualserverrel csak annyi volt a problémám, hogy a hálókártyám a routeremtől DHCP-n kapta az ip-t és addig nem volt hajlandó elindulni a dualserver míg át nem váltottam ezt fix ip-re.
    Miután leszedtem az ISO-t, felmountoltam, majd beállítottam és elindítottam a lighttpd-t. Ez volt a webszerver. Sajnos ez így nem ment, mert olyan fájlokat keresett, ami nincs a CD-n. Magam sem értem hogy van ez, de így történt. Kénytelen voltam a CD tartalmát átmásolni egy könyvtárba és ráfrissíteni egy tükörszerver linux-source könyvtárát. Ezekután már csak a lighttpd-t kellett lecserélnem, mert valami miatt a telepítő hibásnak értelmezte a 206-os HTTP választ, amit a lighttpd adott. Egy apache beállítása már meg is oldotta a problémát.
    A telepítés végeztével az apt-source fájlba a saját szerver beállításai kerültek autómatikusan. Ezt átírtam egy magyar mirror-ra és már ment is a további csomagok telepítése. A nullmodem is működött újraindítás után, de itt elég felemás volt a helyzet. A boot a képernyőre ment, de bejelentkezni már csak a com1-en lehetett. Ezzel csak annyi a baj, hogy text fájlt szerkeszteni terminálablakban elég rossz volt.
    De csak az inittab-ot kellett szerkesztenem és már ment is a képernyős bejelentkezés. SSH-nak dropbear-t raktam és azóta már azon megy a kapcsolat.
    Ezzel a megoldással elég gyorsan lehetett telepíteni. Nem mértem, de úgy kb 5 perc volt, míg az 1Ghz-s mini-ITX-emre felment az ubuntu.
    Persze ha több gépre kell telepíteni ugyanazt, ezt az utat nem ajánlom, a ghostcast gyorsabb.
    Vagy én csináltam 1 saját telepítőt, ami lepartitionálja a winyót és egy tar.gz -ből ráteszi a root fs-t, elvégez pár beállítást és másfél perc után már be is bootol a beállított linux.
    Aki netbootáal próbálkozna xp alatt annak ajánlom a tftpd32.exe -t ami nem olyan nyűgös mint a dualserver.
    Üdv
    nyuszi

  4. Ja igen.
    Az lemaradt, hogy saját forrást kellett megadnom, hogy elérje az apache-om, úgy ahogy te azt mondtad.
    Köszi
    Üdv
    nyuszi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.