4 év és dobhatom a kukába a gépem

Mindig is zavart az asztali gépem zúgása, ami talán hozzá is járult a diagnosztizált süketedésemhez. Amióta megvan a laptop érthető okokból inkább azt használom, de azért a laptop teljesítménye messze elmarad az asztali géptől, meg a monitornak is szebb képe van, egy szó mint száz, szeretem az asztalit is használni. Mostanra jutottam el oda, hogy végre foglalkozzak megint érdemben a kérdéssel, valami halk megoldást beletákolni a gépembe!
Korábban egyszer-egyszer próbálkoztam, de akkor, vagy elkapkodtam, vagy nem néztem meg rendesen és csúfondáros véget ért a ventilátor keresés. Messziről viszont csodáltam azokat a gépeket amiket vízhűtéssel szerelnek, mert a passzív tényleg tud csöndes is lenni, nem vagyok nagy játék megszállott, így a gép sincs örökké agyonhajtva -persze a gcc használja a processzort rendesen- és azért mégis csak tetszetős, hogy vízhűtés. 🙂
Száz szónak is sok az alja elkezdtem keresni, hol, mit, mennyiért lehetne beszerezni, mi mennyire halk. Első 5 percben rá kellett döbbennem, hogy a gépem, ami még mindig gyorsabb mint a bátyám által kb 2 éve összetákolt ASUS, elavult, és a Abit alaplap és barton processzoromhoz nem fogok tudni kapni normális és halk hűtést.
Mit tehet ilyen esetben az ember? Vagy kompromisszumokat kötök és csak kicserélem a ventilátorokat újra abban a reményben, hogy valamivel csendesebbek lesznek, vagy kitartok a halk hűtés mellett és kicserélem az alaplapot. A tapasztaltabb jelen technikákban jártas olvasó rögtön tudja hogy alaplapot az ember csak úgy nem cserél ki. Nem ám, a processzort is ki kell cserélni. Nade a memória sem jó már az új alaplapba azt is cserélni kell, és ha már mindezek megvannak akkor már tisztán látható, hogy a videó kártya sem fog belemenni az új alaplapba.
Így ott tartunk, hogy a nagyjából 30e Ft-os vízhűtés egy 150e forintos géppé nőtte ki magát és akkor a 150e Ft-ban még mindig nincs benne a vízhűtés ahonnan elindulunk.
Első körben eddig jutottam és feladtam. Lehet, hogy veszek egy ilyet és akkor nem lesz probléma, gép marad, pénzt meg elteszem jobb időkre. 25 Ft az egész szerkezet.

5 thoughts on “4 év és dobhatom a kukába a gépem

  1. hat, nekem a athlon utan az amd64 kb 20dB zajcsökkenést jelentett. nagyjából minden alkalommal amikor bekapcsoltam, attól paráztam hogy nem megy a hűtő. de ment. csak kurva lassan. a régi gépbe az alábbiak zúgtak:
    – chipset cooler (zörgött már rendesen)
    – vga cooler
    – cpu cooler (ez volt a leghangosabb)
    – táp cooler (ez meg jokis csiftek, terhelés alapján szabályozza a forfulatát.

    az új gépbe az alábbi zúg:
    – chipset cooler (7000-ef pörög a kis szar, ez a leghangosabb elem a gépben)
    – cpu cooler (7centis Zalman, 1200at forog, lényegében nincs hangja, terheléstől függően pörög, de 1300felett csak bekapcsoláskor megy.)
    – táp cooler (ugyanaz mint régen)

    Szal az uj gepem kurva jo halk, meg filmet is lehet nezni rendesen… 🙂

    alaplap 20, proc 20, vga 20, ram (1g) 25..

    150bol mar eromuvet epitesz. 🙂

  2. Jó Te inkább légkondinak használod a géped… 😀

    Viszont ez a különbség közted és süni között. Ő rögtön alaplap 25, proc 25, vga 25, ram 25… 🙂

  3. Süni mindig kb jól számol. Viszont most néztük 400 gigás winyót, és hát mennek fel az árak. Lehet, hogy el kéne már nézni Párkányba?? (már csak a lányok miatt is :D)

  4. Süni mindig jol számol, bár azota van olcsobb cucc is , de párkány mindig nyerö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.